Olika Slags Whisky

Blended

Blended Whisky innehåller minst ett dussin whiskysorter och är en blandning av malt- och grainwhisky för att få fram en produkt med jämn kvalitet. Ca 90% av all whisky som säljs i världen är Blended.

Single Malt Whisky

Single Malt Whisky är whiskyns ursprung. Endast mältat korn i mäsken, destillerat två gånger i kopparpannor (s.k. potstills) lagrade i minimum tre år. Single betyder att whiskyn kommer från ett enda destilleri.

Vatted Malt Whisky

Vatted Malt Whisky är en blandning av maltwhisky med olika åldrar och från olika destillerier. Det brukar sällan anges någon ålder på etiketten och ordet SINGLE saknas. Istället kan det stå Pure Malt Whisky eller Fine Old Malt Whisky. Vatted kommer från Vat, alltså det kar vari man blandar whiskyn.

Cask Strength Whisky

Cask Strength Whisky innebär att man buteljerar från fat utan att först späda whiskyn med vatten. Alkoholhalten ligger runt 60 %. Flaskorna numreras ofta. Det förekommer också Single Cask Strength eller Single Barrel.

Single Cask

Single Cask är en whisky som tappats och buteljerats från ett enda ekfat. Det bör
på etiketten framgå nummer på faten samt år/datum för buteljering och destillering.

Single Grain Whisky

Single Grain Whisky är gjord på omältad säd, framför allt vete och används i Blended. Destilleras tre gånger.

Irländsk Whiskey

På Irland tillverkas whiskey (OBS stavningen) enligt gamla metoder, men som inte skiljer sig så mycket från de i Skottland. Irländarna använder dock vanligtvis tre destillationer för sin maltwhisky, därtill bränner de inte sällan grain i kopparpannor. Men de gör även grain i kontinuerliga pannor. Lagringstid är den lagstadgade, d.v.s. tre år, vanligtvis längre, och blandas sedan innan buteljering. De allra flesta whiskeysorter från Irland är blandade.