Oberoende buteljerare

Whisky från Oberoende buteljerare

[Sammanställt av Lennart Larsson]

Vad innebär begreppet oberoende buteljerare?

Den whisky som produceras används till destilleriets egna buteljeringar, olika blended sorter samt av oberoende (fristående) buteljerare. I korthet är en sådan den som köper tunnor från destillerier (eller andra) och själv bestämmer hur den slutgiltiga whiskyn ska hanteras. T.ex. kan de välja att lagra på andra fat, bestämmer lagringstiden och med vilken alkoholprocent den ska buteljeras.

Blackadder - exempel på etikett från en oberoende buteljerare

Exempel på etikett från en oberoende buteljerare

Att kunna erbjuda annorlunda buteljeringar än destilleriernas egna är en av de största fördelarna med de oberoende buteljerarna. Exempelvis har Laphroaig bara ett fåtal officiella utgåvor men det finns en hel uppsjö av olika varianter från oberoende buteljerare, som t.ex. Hart Brothers som har en 12-årig Laphroaig som är excellent. Signatory har en 15-årig som är lagrad på sherryfat och ej kylfiltrerad! Eftersom de köper in enstaka fat och ibland några fler av samma årgång finns deras buteljeringar i begränsad upplaga. Oftast buteljeras flaskorna med en etikett som anger:

  • När den är destillerad
  • När den buteljerades
  • Vid vilket destilleri den destillerades (vissa destillerier vill inte det!)
  • Vilken typ av fat som använts (sherry, bourboun, port osv)
  • Vilken tunna som flaskan buteljerats från.
  • Flasknummer
  • Antal flaskor från tunnan

Många oberoende buteljerare buteljerar vid cask strength. Det innebär att varje fat är unikt och whiskyn skiljer sig därmed från destilleriets buteljering. Ofta så buteljerar de utan färgämnen och utan kylfiltrering. Därav namnet på serien NC2, vilket betyder Non Chillfiltered + Non Coloured. De köper även lager från nedlagda destillerier som inte annars skulle nått marknaden, t.ex. Dallas Dhu, Brora, Port Ellen. Under senare år har vissa destillerier slutat att sälja ekfat med SM till oberoende buteljerare. Orsaken är att man vill reducera konkurrensen och också skydda sina varumärken.

Ofta lagras whiskyn på andra ställen än destilleriets egna lagerhus, vilket gör att mikroklimatet inverkar annorlunda på oberoende buteljeringar än på destilleriets egna. Vilket kan vara på både gott och ont. De har för det mesta specialiserat sig på ett visst område, t.ex. exklusiva, billiga kända, gamla, cask strength buteljeringar, sherryfat osv. [Källa: Whiskyguiden]

Det är inte alltid som destilleriernas egna buteljeringar är de bästa

I t.ex. en provning njuter vi av whisky från destillerier som du kanske inte känner igen. Oberoende buteljerare spelar och har spelat en viktig roll i whiskyns historia. Oberoende buteljerare behöver inte ta hänsyn till destilleriets karaktär, här spelar smaken en viktigare roll. Whiskyn kan visa upp sin egen unika personlighet.

Tänk bara hur skulle en Highland Park i burbonfat smaka eller en Glenrothes i romfat? Upptäck nya sidor av ditt favoritdestilleri.

Några exempel på Oberoende buteljerare

  • Adelphi
  • Berry Bros & Rudd
  • Blackadder
  • Cadenhead – har butik i London
  • Compass Box Whisky
  • Duncan Taylor & Co Ltd – (köp en egen tunna…) Stort utbud av gammal och ovanlig whisky
  • Gordon & MacPhail
    • en av de allra äldsta buteljerare med ett fantastiskt stort lager
    • flera egna butiker. Äger också destilleriet Benromach
  • Hart Brothers
  • Ian Macload
  • Loch Fyne – butik + försäljning online
  • Scotch Malt Whisky Society
  • Signatory (email)
  • The Master of Malt – bra onlinebutik
  • Whisky Castle
  • m.fl.

Auld Rare whisky – Sveriges första oberoende buteljerare

av: Magnus Rönnerup
Först publicerad: 2009-05-25 19:29

Den första juni 2009 släppte Auld Rare Whisky sin första buteljering. Den första buteljeringen från det nystartade företaget var en Braes of Glenlivet. Whiskyn är en 19-årig Single Malt buteljerad i fatstyrka på hela 60,8%.

Den nya buteljeraren heter Roger Svenningsson och finns i Skillingaryd i Smålands djupa skogar. I samma landskap har även valnöten till korkens topp växt och flaskan formats i de varma ugnarna hos Pukebergs Glasbruk. Den skotska whiskyn är till och med buteljerad i Småland.
Och Whiskyn då? Jo det är en mycket trevlig ”sommarwhisky” med smak och doft av honungsmelon, vanilj, röda äpplen. Även en viss blommighet och ”maltiga frukostflingor” hittades i smaken.

I oktober kom en ny buteljering ut från Auld Rare Whisky på Systembolaget. Båda utgåvorna fick ett mycket gott betyg.