Swedish Whisky Clubs Convention 2004

Vi var fem ledamöter från akademin som deltog i årets Swedish Whisky Convention som hölls i Nacka Strand, Stockholm 2004-09-24–25. Ledamöterna var: Göran Bogren, Bengt Olsson, Torsten Persson, Bo Jonsson och Lennart Larsson.

Deltagarna kom från 22 whiskyklubbar/föreningar från Härnösand i norr till Ystad i söder och som tillsammans representerade drygt 1500 whisky-entusiaster. Vår akademi var en av de utvalda som inbjudits. Totalt var 208 personer anmälda. Detta var en fördubbling jämfört med år 2003 både vad gäller antal föreningar och deltagare.

Samtidigt med Whisky Convention pågick Stockholm Beer & Whisky Festival i mässlokalen i byggnaden intill. Se info nedan!

Whisky Clubs Convention

Programmets huvuddelar den 24 september:

 • Eftermiddagsprogram kl 14.00 – ca 18.00
  • Avsmakningar av intressanta och nya whiskysorter
  • Besök och framträdande av prominenta whiskyexperter
 • Gemensam buffémiddag kl 18.00 – ca 19.30
  • Mingling i whiskyentusiasters sällskap
 • Individuella besök på Mässan ca 19.30 –
 • Årsmöte i Svenska Whiskyförbundet ca 19.30 – ca20.30

Det var alltså 3 olika delar – Convention, Mässan och Whiskyförbundets årsmöte som pågick denna eftermiddag – kväll.

Deltagande klubbar/föreningar framgår av separat bilaga. Dessutom finns en kortfattad beskrivning av varje klubbs verksamhet (ej med i reserapporten!). Eftermiddagsprogrammet bestod av 2 st provningar varvat med intervjuer och framförande av skotska, irländsk och svenska experter. Från Skotland fanns  representanter för flera destillerier. Följande gäster deltog dessutom:

 • Peter Currie Export Manager, Springbank
 • David Stirk Brand Ambassador, Douglas Laing & Co Ltd
 • John Ryan ”Roving Ambassador”, Irish Distillers Group; Author
 • Gordon Doctor Director of Whisky Op., Ian Macloud Distillers Ltd
 • Folke Andersson Master Blender, Vin&Sprit AB
 • Åke Jacobsson Tidningen ”Allt om Whisky”

Provning nr 1 bestod av 5 skotska rariteter samt 1 svensk blended – The Grand Bark (=Det stora skallet), som vann guld vid The International Wine & Spirit Competition 2004.

Provningsunderlägg och 6 provningsglas (nr, whisky, agent, presentatör)

 1. The Grand Bark Reserve 40%, Symposion AB, Thomas Kuuttanen
 2. Glengoyne 17y 43%, Philipson&Söderberg, Gordon Doctor
 3. Dalmore Cigar Malt 40%, Fondberg&Co AB, Kenneth Lindblad
 4. Talisker 18y 45,8%, Diageo, Andrew Millsopp
 5. Laphroaig 15y 50% Single cask, Douglas Laing, David Stirk
 6. Ardbeg Uigeadail 54,2%, Bibendum, Christina Nordlöf

Provningsledare: Dag Lennartsson

Provning nr 2 gällde Mackmyras sortiment

Mackmyra Reserve (nr, whisky, ålder, cask, destilleri):

 1. Elegant ex Bourbon, 1y 7m, 488, Mackmyra
 2. Elegant svensk ek, 2y 6m, 48, Mackmyra
 3. Elegant ex sherry, 3y 4m, 20, Mackmyra
 4. Rök ex Bourbon, 3y, 34, Mackmyra
 5. Rök ex sherry, 0y 6m, 1589, Mackmyra
 6. Rök svensk ek, 0y 11m, 1245, Mackmyra

Provningsledare: Angela Forsgren D´Orazio

Mackmyra Svensk Whisky annonserade provningen som en världspremiär. I en elegant broschyr och likaledes provningsunderlägg, fanns varianterna utförligt beskrivna. Som synes ovan så är åldern ännu så länge låg och långt ifrån någon färdig whisky. Men man jobbar mycket ambitiöst med intressanta dofter och smaker. Först i slutet av 2006 får man möjlighet att sälja via systembolagets butiker. Till dess producerar man stora kvantiteter vilket kostar mycket. För att delvis finansiera detta så reserverar man fat om 30 liter mot en summa pengar.

Årsmöte i Svenska Whiskyförbundet – SWF

Svenska Whiskyförbundet är en sammanslutning av klubbar och föreningar vars syfte är att prova och njuta av whisky under ordnade former samt ägna sig åt andra whiskyrelaterade frågor. SWF är en ideell förening. Stadgar finns upprättade.

Föreningen har en nyligen upprättad hemsida: www.svenskawhisky.se. Hemsidan innehåller en öppen del och en del som endast medlemmar har åtkomst till. 

Jag representerade vår akademi. Årsmötet följde den dagordning som framgår av stadgarna. Under punkten övriga frågor så fick vi som ännu inte är medlemmar men som uppfyller ställda kriterier för medlemskap, frågan om vi är beredda att bli medlemmar i SWF?

Eftersom jag och Praeses i förväg hade studerat stadgarna, gjort en grov analys vad det kan få för positiva effekter för akademin att vara med i en stor gemenskap samt att jag på plats gjort en bedömning att detta att vara medlem i ett seriöst svenskt whiskyförbund enbart är av mervärde för akademin, så svarade jag att vi önskar bli medlemmar. Detta bifölls utan några invändningar och innebär bland annat

 • att vi fr o m nu är medlemmar i SWF
 • en årsavgift på 400 kr ska erläggas
 • att vi måste ha en fungerande hemsida
 • att vi tar på oss ett visst engagemang vad gäller kommande års Whisky Convention
 • att vi ska vara alerta att ta vara på de möjligheter som erbjuds enligt SWF:s verksamhetsplan, t ex utnyttja provningsledare från Skottland.

Stockholm Beer & Whisky Festival

Ca 1000 olika sorters öl, cider och Whisky från världens alla hörn sades vara representerade på årets mässa.

Mässan, som funnits sedan 1992, har hittills mest handlat om öl men hade i år gjort en satsning även på whisky.

Före årets mässa så hade den besökts av totalt 275.000 personer. Även i år var det kollosalt mycket folk där. Vid mässan var det förvånansvärt många svenska småbryggerier som tydligen växer upp lite varstans. Men också, inte mindre än 25 olika amerikanska mikrobryggerier. Dessutom ett antal av de stora europeiska bryggerierna. Så ölglaset som var och en fick vid entrén, blev flitigt använt.

När det gällde whisky så fanns det ett stort utbud av skotsk maltwhisky. Men också irländsk och amerikansk fanns. Men till skillnad mot Whiskymessen i Köpenhamn så fick man betala för allt som man önskade prova. Serverades i små plastbägare.

Naturligtvis passade vi på att vara på mässan både fredag och lördag. Det fanns massor att både studera och provsmaka. På mässan förekom också en del seminarier och sk Masterklass provningar. Bengt och jag deltog i Springbanks provning som under sakkunnig ledning hölls av skotten Peter Currie från Springbank Destilleri. 6 sorter provades. Mycket lärorikt.

Efter många timmars studerande och dryckestestande, plus en del utflykter i Stockholm, så gick resan åter till Sölvesborg och Listerlandet. Jag tror att vi samtliga var nöjda med Stockholmsbesöket och också berikade med ny kunskap inom såväl öl-  som whiskyområdet. Vi hade dessutom träffat många trevliga kollegor och utställare.

I Bildgalleriet finns några foton från Whisky Convention och Beer & Whisky Festival

Lennart Larsson / Scriptor