VM i Maltwhisky 2005-08-04

VM i Maltwhisky – Single Malt World Cup, på Hanöhus, Sölvesborg den 4 augusti 2005

Denna whiskyprovning var en del i den landsomfattande tävling som Whiskyspot arrangerar under år 2005. Akademin erbjöd sig i början av 2005 att ställa upp som medarrangör, eftersom vi tyckte idén var spännande och att vi ansåg oss klara ställda krav.

Single Malt World Cup utspelar sig på olika platser i hela Sverige under 2005, arton deltävlingar och med Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal som provledare. Sex malter provas och ska bedömas vid varje deltävling. Från varje deltävling går två malter vidare till fyra semifinaler och slutligen en final i december i Stockholm där världens bästa maltwhisky? ska koras. Akademin fick förtroendet att arrangera deltävling 11.

En särskild VM-kommitté bildades, Hotell Hanöhus kontaktades om lokal, buffé och annan erforderlig service samt att våra ledamöter ombads att bjuda in whiskyälskare i omgivningen för att utprova de av Whiskyspot utvalda whiskysorterna samt bilda jury för tävlingen. Kravet var att minst 35 personer skulle ingå i juryn. Det visade sig att hela 70 personer anmälde sig till tävlingen vilket var alldeles enastående!

Provningen inleddes med att Henrik Aflodal höll en längre detaljerad föredragning om de sex whiskysorterna som skulle provas. En faktaspäckad redogörelse! Juryn var utplacerad i lokalen kring ett 10-tal runda bord och på podiet fanns ett imponerande glashav. Provningen, som var en sk blindprovning, bestod i att en nygammal whisky – provningens huvudmalt – Benromach Traditional, mötte fem utmanare: Isle of Arran, Loch Lomond, Glen Grant, Tyrconell Irish och Locke’s Irish. En whisky serverades i taget. Samtliga provningsdeltagare fick med hjälp av en 100-gradig skala, fördelad på fyra variabler, bedöma de olika sorterna utifrån sin egen referensram.

Provningen var indelad i två avdelningar, tre whisk(e)ysorter i varje med en kort paus mellan bedömningarna. När samtliga sex sorter var provade och poängbedömda av varje deltagare i 70-mannajuryn, så insamlades de individuella resultaten för hopsummering.

Slutresultatet blev att Isle of Arran och Benromach Traditional går vidare till semifinal i VM-tävlingen.