Whiskeyprovning 2004-09-15

Plats: Hanöhus, Hellevik

I Akademin har vi tidigare luktat och smakat på Whiskey från nya världen, senast i samband med ”Whisky i det gröna” i våras då Lord Calvert från Canada och Jim Beam Bourbon provades men inte blev någon riktig ”hit”. Att amerikansk whiskey hade sin egen smak blev uppenbart för alla.

Det var naturligtvis invandrade skottar och irländare som började med whiskey, först i Pennsylvania, Maryland och Virginia. När myndigheterna 1791 införde mycket höga skatter flyttades Whiskeynäringen till fria Kentucky där det fanns utmärkta marker för att odla majs som är den viktigaste råvaran i nästan all amerikansk whiskey. Som mest fanns drygt 2000 destillerier. Totalförbudet 1920 – 1933 var ett dråpslag för näringen och nu finns endast ett dussintal kvar.

Enligt en lag från 1964 ska en Bourbon komma från USA och mäsken som används måste innehålla minst 51 % och maximalt 80 % majs, övriga sädesslag kan vara korn, vete, råg. Den får ha högst 80 vol% alkohol efter destillationen, när den lagras på ekfat får den vara högst 62,5 vol%. En Bourbon måste lagras på nya och kolade ekfat i minst 2 år och vid buteljeringen får den ha lägst 40 vol%. De begagnade faten exporteras sedan som alla vet till Skottland för lagring av den ädlaste drycken av alla – single malt.

”Straight Bourbon Whiskey” innebär att den innehåller minst 51 % majs.

”Straight Rye Whiskey” innebär att den måste innehålla minst 51 % råg.

Nu till kvällens provning.

wild turkey

1. Wild Turkey Straight Rye Whiskey 50,5 % (696) 369:-
Mäsken består av 65% råg, 23% majs och 12% mältat korn. Faten är mycket kraftigt kolade.

Färg: Djupt gyllengul. Doft: Stor, med inslag av fat, vanilj, råg och mandelmassa.

Ägs av Pernod-Ricard.

2. Jack Daniel’s Single Barrel 45 % (70221) 429:-
Barel No 3-2557
Date 10 21 03.

Denna whiskey kommer från Tennessee och är ingen bourbon. Destilleriet grundades 1866 i Lynchburg av Jack Daniel. Det ligger i ett ”dry county” där det fortfarande är totalförbud mot konsumtion av alkohol (men ej att tillverka alkohol!).
Det som skiljer Jack Daniel’s från bourbon är att det filtreras genom förkolnat lönnträ före lagringen på ekfat. Vanlig Jack Daniel’s lagras i 4 – 6 år, denna bör rimligen ha lagrats längre och kommer från ett enda utvalt fat. Denna whiskey har även filtrerats genom förkolnat lönnträ efter lagringen. Den går att dricka med vatten (och is), men prova utan först.

Den får 89 poäng av Laurin som anger doften som intensiv, frisk och fruktig med ton av citron, apelsin, kryddor och karamell. Smaken anges som koncentrerad, kryddig, fet, komplex och eldig med ton av karamell, apelsiner och brända ekfat.

Eftersmaken är lång och explosiv.

3. Makers Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky Handmade 45 % (70481) 320:-

Produktionen är småskalig och man använder 70 % majs, 16 % vintervete och 14 % mältat korn i sin mäsk. Jästkulturen härstammar från tiden före förbudstiden. Man destillerar spriten till en lägre alkoholhalt än vad som är brukligt i USA och den får då mera smak. Den lagras i 7 år, men 5 % av whiskyn uppges ha betydligt längre lagringstid bakom sig.

Doften är rik, frisk, blommig, fruktig och söt. Smaken är fyllig, rik, komplex, fruktig, blommig, intensiv, märkbart söt, lång och komplex. Den får 86 poäng av Laurin.

4. Blanton’s Single Barrel Bourbon 46,5 % (641) 439:-
En bourbon i högsta världsklass som produceras av Ancient Age Distillery i Frankfurt, Kentucky. Mäsken består vanligen av 80 % majs, 10 % råg och 10 % mältat korn. Ett fat i taget töms i en tank där whiskeyn kyls ner innan den filtreras lätt och sen späds med vatten till 46,5 %. På flaskan som provas i kväll står: ”Each bottle is recorded with the Master Registrar at Blanton Distilling Company. This Registered Bottle No is 144. This Bourbon whiskey dumped on 2-10-04 from Barrel No 186 Stored in Warehouse H on Rick No 25. Individually selected, filtered and bottled by hand at 93 Proof. We believe this is the finest bottle of whiskey ever produced, affording you extra flavour, bouquet an character”.

Doften anges som oerhört rik och elegant med viss rökighet och ton av vanilj, choklad, ekfat, smörkola, blommor och kryddor. Smaken är väldigt fyllig, oerhört nyansrik, något söt och elegant med ton av smörkola, vanilj, ekfat, blommor och kryddor.

Eftersmaken är lång och explosiv. Den får hela 95 poäng av Laurin.

Utlottningswhisky: The Dalmore Cigarr Malt 40% (623)

En single malt från N Highland. Har ingen ålderangivelse, men lär komma från utvalda fat mellan 10 och 20 år gamla. Den får 81 poäng av Michael Jackson.

Primus Inventor / Bengt Olsson