Råvaror

Sedan tidernas begynnelse har öl tillverkats av säd, vatten och jäst. Än idag lever detta bruk kvar i tyska renhetslagarna som endast tillåter vatten, malt, humle och jäst vid ölframställning.

Råvarorna spelar givetvis stor roll, men deras ursprungliga karaktär förändras ofta ganska drastiskt under tillverkningens gång.

Malt

Malt är säd, (oftast korn, ibland vete, i sällsynta fall havre eller råg) som börjat gro och som fått sin groning avbruten genom torkning. Vid öltillverkning används i första hand tvåradigt korn, en typ av korn som är rik på stärkelse och relativt fattig på protein.

När man pratar om öltillverkning brukar man kalla malt för råvara, även om det egentligen alltså är kornet som är ursprunget.

Omvandlingen från korn till malt, mältningen är en viktig process som ger det mesta av ölets karaktär.

Råfrukt

I många olika öltyper ersätts en del av malten med råfrukt. Råfrukt heter som den gör eftersom den tillsätts ”rå”, dvs det behövs ingen mältning. Råfrukt är i lageröl (underjäst öl) oftast majs- eller rismjöl, men i många starkare ölsorter är det ofta helt enkelt socker i en eller annan form.

Humle

I humle finns i huvudsak två typer av smakgivare som man vill åt, det är alfasyror, som helt enkelt är det som smakar beskt, och aromatiska oljor, som ger mycket arom till ölet.

Vatten

Kvaliteten på vattnet och dess sammansättning av mineraler var tidigare avgörande för hur bra öl man kunde göra. Idag kan bryggerierna ta bort och lägga till mineraler och salter efter egen smak och ett öl gjort av kommunalt vatten kan vara lika bra som öl gjort på källvatten.

Jäst

Sedan slutet av 1800-talet (då man lärde sig att renodla jäststammar) är det rena jästkulturer som används i de allra flesta av världens öl.