Ölsorter

Lager

Lager är samlingsnamnet för samtliga underjästa öl. I Sverige står lager ofta för ett ljust öl med mild humlesmak. Med andra ord ett lättdrucket öl.

Den ljusa lagern är världens i särklass mest sålda öltyp och utgör ca: 95 % av produktionen. Den varierar i stil från den lätta, ljusa internationella lagern med liten beska, till den fylligare och mycket beska pilsnern. Serveras svalt, vid 8 – 12 grader.

Den mörka lagern varierar i stil från mjuk och maltsöt till besk och bränd. Serveras källarsvalt, vid ca: 12 grader.

Ale

Ale är ett överjäst öl med varierande färg från ljusbrunt till kopparbrunt. Smaken är oftast fuktig. Ale kännetecknas av smakrikedom och rostade toner. Ale är ett typiskt engelskt öl men tillverkas också ibland annat Belgien. Serveras rumstempererat, vid ca: 12 grader.

Porter/Stout

Porter/Stout är också en typ av ale, men med mycket mörk färg. De är tydligt rostade, nästan brända och med stor beska. Porter är ofta, men inte alltid, sötare än stouten. Serveras gärna vid 16 – 18 grader.

Veteöl

Veteöl är också ett överjäst öl där kornet till viss del bytts ut mot vete. Det finns ljusa, mörka och ofiltrerat grumligt veteöl. Vete gör ölet mjukt, runt och smakrikt. Det har nästan alltid liten beska. Serveras vid ca: 8 grader.